Köszönési formák a világban

Mintha újra kéne gondolni a köszönési szokásainkat. Miért is kellene kezet fogni? Vegyük át újra mindazt, amit a köszönési formákról tudni kell és talán updatelni is. Napjainkban sok minden átalakul, többek között megváltozhatnak a köszönési formák a világban. A keleti kultúra mindig is kerülte üdvözléskor a testi érintkezést. Az összetett kéz vagy a meghajlás kifejezte a tiszteletet, de távol tartotta a bacilusokat. Járvány idején a nyugati országok is egyre inkább követendő példának tartják ezt. Naprakészen a köszönési szokások témában!

koszonesi_formak_a_vilagban.png

Bár a koronavírus cseppfertőzés útján terjed, ha megfogunk valami fertőzött tárgyat, kézfogással könnyű továbbadni. Kimutatták, hogy a fertőzések 80 százaléka kézzel terjed. Ráadásul a kézfogás 90 százalékkal több baktériumot ad át, mint pl. az ökölpacsi. Brit szakemberek már javasolták, hogy a kórokozók kiszorítása érdekében jobb volna, ha ezentúl meghajlással vagy egyszerű fejbólintással üdvözölnénk egymást. A koronavírus idején a kézfogás nem előnyös, az emberek érthető okokból már nem akarják megérinteni egymást.

A kézfogás története

A kézfogás története messze a középkorra nyúlik vissza. A kinyújtott tenyér azt jelezte, hogy az illetőnek nincsenek rossz szándékai. Amikor kezet fogtak, bizonyították, hogy nem rejtegetnek apró tőrt. A jóindulat jeleként esetleg megszorították egymás kezét.

Ez a hagyomány elterjedt az egész világon. A hölgyeknél pedig ennek megfelelője, a kézcsók. Etikett szabályozta, mikor kellett a férfinak lehajolnia, s mikor emelhette fel a nő kezét.

A kézfogás modernizálása

A kézfogásnak több variációja is létezik, Törökországban mindkét kézzel átfogják a másik kezeit, Malajziában a kinyújtott kéz és alkar találkozik. Ahogy a számítógépen ajánlott a frissítés, a köszönési formát is érdemes naprakész állapotba hozni. Az ököl- vagy könyökpacsi már nem a tinédzserek sajátja, politikusok körében is megszokottnak mondható. A sztárok körében is divat, s a kézfogást néha az integetés helyettesíti. Ma már nem ritka a csípő vagy a boka összeérintése sem.

Kínában a távolságtartás jellemző: az egyik kéz ökölbe zárul, a másik tenyerük rásimul. Japánban pedig már kisgyermek korban megtanulják, hogyan hajoljanak meg, hiszen ez az egyik legfontosabb mozdulata a jó modornak. Sőt, nagyvállalatok gyakran küldik speciális képzésre alkalmazottaikat, hogy az éppen adott helyzethez illő meghajlásokat megtanulják.

Francia köszönési formák

A francia köszönési formák azért különlegesek, mert sokféle variációt tartalmaznak. A napszaktól, a közeli vagy távolabbi időponttól is függ, milyen üdvözlés alkalmas. Van köszönési forma ugyanazon a napon, korábban, későbben, legközelebbre, a hamarosan-ra vagy arra, ha nem vagy benne biztos, mikor fogtok találkozni.

Szépen hangzik, amikor az udvarias francia az egyszerű jó napot vagy viszontlátásra mellé hozzáteszi az uram, asszonyom, kisasszony, kedves barátom stb. megszólítást is. Az elterjedt puszi adás az arcra valószínűleg sokkal jobban háttérbe szorul ezentúl.

India – Namaste, Namaszkár

Az indiai Namaste egy imához hasonló gesztus. A két tenyér összezárása a szív előtt, melyet
egy finom meghajlás is kísérhet. Miként az óind kultúrának, a köszönésnek is évezredes hagyománya van, már a Védák is említik. A Namaszté vagy Namaszkár az öt hagyományos üdvözlési forma egyike. Valamennyi korosztály, fiatal és öreg, barátok és idegenek gyakorolhatják. A rang vagy a napszak sem befolyásolja. Ehhez hasonló a wai, a thai üdvözlési forma is.


Namaszté vagy Namaszkár jelentése

A Namaszté és a Namaszkár szanszkrit szavak. Többféleképpen is magyarázhatóak. Szanszkritul a namah + te = Hódolatomat ajánlom neked. Meghajlok előtted. Bár nem mindenki tudatos erről, de a „neked” egyértelműen az igazi önvalóra, a lélekre utal. Vagyis hódolatajánlás a lelki lénynek, aki vagy. Egyben tiszteletadás a mindenki szívében jelen lévő Visnu előtt is.

koszonesi_formak_namaszte.JPG

A köszönés indiai módja egyben egy jóga-mudra. A két összetett tenyér a szív előtt a Pranam mudra, gyógyító testtartás. Keleten és Nyugaton egyaránt az imádkozás jelképe, de Indiában egyben az üdvözlés és tiszteletadás kifejezése. A két összetett tenyér a szív vagy homlok csakra előtt áll, a fej kissé lefelé meghajolhat. A szem néha zárva. A jógában is megtalálható: a Napüdvözlet, a Szurja Namaszkár része, mely a védikus kultúra énekeiből maradt fenn.

A bejegyzés trackback címe:

https://platon.blog.hu/api/trackback/id/tr6315637890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2020.04.26. 14:39:54

Kézfogást mindig utáltam. Főleg az olyan gyenge elméjű emberektől akik azt hiszik attól lesznek janik mert másnak megszorongatják a kezét.

Szelid sunmalac 2020.04.26. 15:09:54

@odamondó: en us mindig utaltam. Fileg a nedves, lagymatag "kezfogast" ahol a masik fel csak odatrtja es lottyedten a renyeredbe folyik minz valami takony.

nemecsekerno_007 2020.04.26. 15:15:24

Esetleg a tobzoska pöri fogyasztását is el lehetne hagyni.

erol 2020.04.26. 15:34:24

@odamondó: @Szelid sunmalac:
Én mind a kettőt utálom, meg az összes többit. Minek fogdosni más férfiak kezét?

balogh z 2020.04.26. 16:55:37

Én is kifejezetten rühellem, amikor reggel jönnek a kollégák épp a rggeli kávémat iszogatom és tolják oda ezerrel a kezüket. Egyik a BKV-n fogdosott össze minden szart, a másik az imént kente be magát aranyérkenőccsel természetesen kézmosás mellőzésével... És akkor azt fojam meg. Mert örülök hogy látom. Ráadásul ahogy sunmalac is írja van a löttyedt, ernyedt, illetve még tovább súlyosbítva ideges hideg tenyérizzadással is.

BiG74 Bodri 2020.04.26. 17:17:04

Piszkosul utálom a kézfogást. Speciel a járvány előtt háromnegyed évvel beszüntettem a fogdosást.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2020.04.26. 18:54:27

Én is elítélem az üdvözlés minden közvetlen érintkezéssel járó formáját idegen emberekkel. Írtam is erről blogbejegyzést, (még február elején) bár egy kicsit rövidebben és egyszerűbben fogalmaztam, különösebb elemzések nélkül. Ez is címlapos cikkvolt: lepcsohazonkivul.blog.hu/2020/02/01/pacsi_puszi_influenza

_Neville 2020.04.26. 19:26:52

Csak antiszociális arcok jöttek itt össze úgy látom. :) Az emberek többségének alapvetően bizony szüksége van fizikai interakciókra, így én nem örülnék, ha az egyre inkább virtualizálódó, elidegenedő világban még ez a valóságos dolog is kiveszne.

PannonBoy 2020.04.26. 19:40:22

Vegre eljott a kezfogas alkonya, johet helyette a meghajlas. #japanstilus

kewcheg 2020.04.26. 20:24:56

Én szeretek kezet.Felülről nyujtom, lefele logatom kicsit ernyedten,izzadtan,nyirkos hideg kezem igy belecsusszan a fogadó tenyérbe, amely gyorsan ki is kapja a sajátját nyúlós hűvos mellső végtagombol.Lenyeg hogy nem szabad megszoritani, az illetlen.Lötyögösen kell megråzni, nőknél pedig összekell nyálazni, azt szeretik...

BiG74 Bodri 2020.04.26. 20:25:04

@_Neville:
Értelek, nem is kell kivesznie, de ez a vadidegen, antipatikus, azt se tudom kivagy emberekkel miért kellene kezet fogni? Márpedig ez ment.

2020.04.26. 20:44:49

Régebben is utáltam a kézfogást, közeli ismerősökkel hanyagoltam is, aki meg nem ismert és kezet nyújtott, annak udvariasságból én is, de nem szerettem. Három éve aztán bringával taknyoltam a hegyen, és eltörtem a kisujj alatti kézközépcsontomat, azóta az erős kézfogás kifejezetten fáj, és sajnos a legtöbben izomból fognak kezet, ez valami félreértett férfiassági önkifejezés, így azóta kb senkivel nem kezezek.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2020.04.26. 21:01:03

Németországban és Ausztriában nagyon ritka a kézfogás, én ott szoktam le róla... Köszönünk és annyi. Simán meg lehet szokni. Ráadásul nincs erős/gyenge, jaj a nőknek nyújtsak-e kezet... problémák sem.

Örömhernyó 2020.04.27. 02:23:19

@PannonBoy: Ázsiában élek jelenleg, de rengeteg helyen megfordultam a világban. Én a magyar mindenkivel kézfogós módit szerettem fiatalon, de azonnal elszoktam róla külföldön.
A japán hajlongás még körülményesebb találkozáskor, mint a magyar kézfogásmánia. Igaz, meghajlással nem terjed a vírus, de találkozáskor még nagyobb bonyodalom, hogy ki meddig, milyen mélyen és mikor hajol meg és kinek kell először felegyenesedni. A magyar proli csak annyit lát, hogy meghajolnak a japánok. De ennek még bonyolultabb etikettje van, mint a kézfogásnak, reggeli munkába érkezésnél, több ember találkozásánál idegölő percek telenek el a körülményes hajlongással.
A thai wai ugyanilyen túlkomplikált koreográfia, ha az eredeti módon csinálják, tehát nem azonos a wai minden irányba, idősek és magasabb rangúak meg szerzetesek felé magasabbra emeled a kezeidet és jobban meghajolsz. Magyar viszonyok közt senkinse fogja normálisan csinálni és nincs is rá szükség.
A kínai csak köszön találkozáskor, ezt kellene átvenni.
Ahogy a kézcsók is kikopott a köszönési formák közül, a kézfogás is ki fog kopni. De magyarul még mondják, hogy Kezét csókolom!, sőt nekem gyerekkoromban úgy tanították, hogy nálam idősebb nők felé így kell köszönni, a jó napot kívánok formát ilyen esetben csak a paraszt és proli emberszabásúak használják.
Sőt jó napotot mondani is paraszt dolog. A teljes verzió a jó napot kívánok.
De persze semminek nem kell úgy maradnk, ahogy eddig volt. Én a kínai módon, csak szóban köszönést pártolom, se kézfogás, se thai kézösszetétel, se japános hajlongás. Esetleg egy biccentés vagy fővetés, katonásan.

Platon Hangja · https://www.youtube.com/hinduizmus-sanatana-dharma 2020.04.27. 10:06:20

@Eugene Horse: sajnálom, de destruktív és személyeskedő hozzászólásokat ki kell moderálnom.

Thane99 2020.04.27. 10:15:37

A világ idiótái. A kézfogás eléggé fontos dolog a férfiaknál általában! Túl hosszú lenne kifejteni, hogy miért. Nem is hiszem, hogy ez magyarázatra szorulna.
Megint azt érzem, hogy terjed a hülyeség. Nem jó a túl steril életmód se. Ez a járvány eléggé gyenge. Ezt remélem mindenki tényként kezeli!
A túl steril életmóddal viszont tényleg veszélyes bacik tizedelhetik a népeket. Na az már tényleg eléggé veszélyes lehet.

Platon Hangja · https://www.youtube.com/hinduizmus-sanatana-dharma 2020.04.27. 10:32:21

@Thane99: kérem tisztelettel a "világ idiótái" kifejezést törölni. Ez a felület nem ad helyet a destruktív személyeskedésnek. Ha nem módosul a komment, akkor sajnos ki kell moderálnom.

Örömhernyó 2020.04.27. 10:47:53

@Thane99: "A kézfogás eléggé fontos dolog a férfiaknál általában!"

Százhúsz éve a férfi által nőknek adott kézcsók is fontos volt a férfinak. Meg a kalap és zakó. Kalap és zakó nélkül csak a prolik jelentek meg nyilvanosan. Nagyapám is megszólta, aki ingujjban járt. Rövidnadrágot pedig csak úszáshoz vett fel. Mert egy férfinak fontos volt ez is. A tisztálkodás alapvető része volt a napi borotvalkozás. Na már normális a borostás arc, sőt, az 5-10 napos borosta a legszexibb a nők szemében.
A kézcsókról is leszoktunk, a kalaposok is elestek a megrendelésektől. Tornacipőt, sportcipőt is hordunk már naponta, munkába járáshoz is. A nyakkendő se napi viselet a legtöbb embernek. Egyes helyeken pedig szerintem többen járnak swinger klubba, mint vasárnap templomba. A világ változik. Én is kézfogásos világban nőttem fel (egyetemen volt egy srác, aki sose fogott kezet senkivel, ő volt a különc, mondjuk nem is volt tiszta, nem erőltettük a kézfogást vele), de leszoktam róla Ázsiában. Nem a vírus miatt, hanem mert nem szokás ahol most élek. Hajlongani se kell szerintem a magyaroknak, elég a köszönés, biccentés.

A környezetedben elég kórokozó van, csak mert nem fogsz kezet, nem fogsz steril körülmények közt élni. A telefonod, a buszon a kapaszkodó, a munkahelyi számítógép billantyűzete, a cipőfűződ, a levegő stb. mind tele van mikroorganizmusokkal. A kézfogás csak beletenyerelés egy másik ember f@szos, húgyos, székletes, taknyos kezébe. Előnye semmi, kockázata annál több van. Mondjuk a koronavírus pont levegőben is terjed, rozsdamentes acél és műanyag felületeken 3 napig is életképes marad a vírus, a kézfogás, testi kontaktus csak növeli a fertőződés esélyét.

2020.04.27. 11:04:12

@Platon Hangja: akkor foglalkozz örömhernyóval is. Jellemző, hogy nem a parasztság, hanem az arra adott reakció veri ki a biztosítékot. Szép.

2020.04.27. 11:05:16

@Platon Hangja: mellesleg mióta vagy a blog.hu-n? Nem tudod, hogy itt nem lehet kommentet módosítani? Miért kérsz akkor ilyet?

Örömhernyó 2020.04.27. 12:20:28

@Eugene Horse: ? Ne spicliskedj kérlek, én semmi sértőt, személyeskedőt nem írtam.
A kézfogás volt a téma. Szerintem maradjunk ennél. Simán le fognak róla szokni a magyarok is. Kézcsókról, kalapemelésről és a pukedliről is leszoktak.

para_noir 2020.04.27. 12:46:02

@Örömhernyó: nem spicliskedtem, neked írtam egy választ, amiben a tuskó szó szerepelt, de ki lett törölve, és le lettem oltva :) Horse

balazsman 2020.04.27. 14:26:16

@Thane99: " A kézfogás eléggé fontos dolog a férfiaknál általában! Túl hosszú lenne kifejteni, hogy miért. Nem is hiszem, hogy ez magyarázatra szorulna."
Tedd meg légyszi és igen, magyarázatra szorul, főleg, ha te nem a középkori érvekkel jönnél elő.

Első alkalmas találkozásoknál még csak-csak megértem a kézfogás jelentőségét, ha erősen formális a helyzet.
Ettől eltekintve, a kollégák reggeli erőltetett kezelésétől a falnak mentem régebbi munkahelyeimen, szerencsére egy idő után ez kikopott a civilizált helyeken.
Ha az ölelés férfiatlan, akkor a kezelés is az, vegyük már észre macsókák!

Ha ez a kézfogásról leszokás széles körben elterjed mostantól, már lesz haszna a járványnak.

PannonBoy 2020.05.01. 13:04:27

@balazsman: En tamogatom a kezfogasrol valo leszokast. En Angliaban elek es itt az a szokas, hogy reggelente koszonunk egymasnak es ennyi. Nincs kezfogas a legelso talalkozast kiveve.

Platon

Spirituális előadások

süti beállítások módosítása