A kor csak egy szám: 108 éves a „Fák anyja”
A Fák anyjaként elhíresült 108 éves asszony 8000 fát ültetett 65 év alatt

Saalumarada Thimmakka környezetvédő más néven „Vriksha Mathe - Fák anyja”. Az indiai Karnataka államban él. 65 éves környezetvédő tevékenysége alatt több mint 8000 fát ültetett. Thimmakka világszerte ismert. 2016-ban a BBC felvette nevét a világ egyik legbefolyásosabb és leginspirálóbb asszonyai közé. Egy amerikai környezetvédő szervezet Los Angelesben és Oaklandben található központját róla nevezte el.

saalumarada_thimmakka.jpgSaalumarada Thimmakka környezetvédő más néven „Vriksha Mathe -

Saalumarada Thimmakka Földanya iránti szeretete

Amikor még sok éves házasság után is gyermektelen maradt Thimmakka állítólag véget akart vetni az életének, de férje támogatásával másban találta meg élete célját.

Thimmakka és férje, Chikkaiah elkezdtek banyan facsemetéket ültetni, és a más élőlényekről való gondoskodásban komoly vigaszra leltek. A csemetéket elsősorban monszun időszakban telepítették, hogy kezdetben elegendő esővizet kapjanak növekedésükhöz.

Bár időnként az is előfordult, hogy falujuktól 4 kilométernél messzebbre is kellett vizet vinniük a növények számára. 

Mindezt olyan nagy gondoskodással tették, mintha saját gyermekeiket nevelnék fel. Thimmakka férje 1991-ben bekövetkezett halála után is folytatta tevékenységét.

thimmakka_idezet.jpg

Erőfeszítéseinek köszönhetően 385 banyan fa él azon a bizonyos 4 km-es szakaszon, de máig már több mint 8000 fát ültetett. Saalumarada jelző már a neve része lett kannada nyelven azt jelenti: fák sora. 

Saalumarada Thimmakka, a tanár

Thimmakka minden alkalommal felajánlotta a csemetéket, Istennek kifejezett hálaként. Amikor már elismert környezetvédőként meghívták nyilvános faültetésre, először is tisztelettel megérintette a csemetét. Így akart ösztönözni mindenkit, hogy élőlénytársukat lássák a kis fában.

A környezetvédő hallgatókkal mindig mosolyogva beszélgetett, főleg a lányokat inspirálta a gondoskodó életfelfogásra. A találkozók végén minden alkalommal megáldotta a résztvevőket, ez a mondat állandóan felhangzott:

„Legyen jó életed.”
 

thimmakka_megaldotta_kovind_elnokot.jpg

A 107 éves Saalumarada Thimmakka megáldotta Ram Nath Kovind elnököt

Saalumarada Thimmakka elismerése

2019-ben megkapta az Indiai Köztársaság negyedik legmagasabb polgári díját.

Amikor Ram Nath Kovind elnök átadta a Padma Shri díjat, Thimmakka megáldotta az elnököt. A díszteremben mennydörgő taps köszöntötte az idős asszonyt. Saalumarada Thimmakka a kitartás, az önzetlen gondoskodás terén az egész világ számára példaképpé válhat. Egyszerű és szerény nő, aki soha nem állt le, bármennyire népszerűvé is vált.

Az összes fát az államnak adományozta, és soha nem kért cserébe semmit.

Összefoglalás

Ahelyett, hogy a gyermektelenség miatt állandó szomorúsággal küszködtek volna, Saalumarada Thimmakka és férje úgy döntött, másképp cselekszik. Ez a nagyszerű házaspár az egész Föld szolgálatára szentelte életét. Még úgy is, ha kis jövedelmüket felemésztette, mindent megtettek a banyan fák termesztésére.

Thimmakka kitartása soha nem csökkent akkor sem, amikor egyedül maradt, bár a környezetvédelem iránti szenvedély nem javította pénzügyi helyzetét.

Thimmakka alázatos és egyszerű nő. Sokkal többet végzett, mint a fák ültetése. Aktívan részt vett az állami és nemzeti környezetvédelmi kampányokban is. Az erdősítés üzenetének terjesztése számára kiemelkedően fontossá vált. Aktív kampányszervezője volt ennek is. Mindig azt mondja: a földön minden embernek, aki csak teheti, fákat kell ültetnie. 
Számos társadalmi tevékenységben vett részt, többek között esővíz tároló tartály építésében. Lobbizott azért is, hogy férje emlékére kórház épülhessen falujában. Thimmakka-t számos erdősítési programra hívják meg Indiában.

A bejegyzés trackback címe:

https://platon.blog.hu/api/trackback/id/tr1115699656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Platon

Spirituális előadások

süti beállítások módosítása