Az űrhajók elődei Indiában: vimana, az űrhajózás védikus űrrepülője
Ősi űrhajó ábrázolás az indiai templomok falain. Mutatjuk a vimana űrrepülőt.

Az űrhajózás fejlődése közben nem igazán jut eszünkbe az óind űrrepülés. Pedig volna keresnivaló a védikus űrhajózás és űrkutatás érdekességei között. Hogyan lehetséges, hogy az indiai ősi templomok falain vimana, ősi űrhajó ábrázolással találkozunk? Mutatjuk a lehetséges válaszokat.

Az ősi űrrepülők történeteinek leporolgatása sosem lehet aktuálisabb, mint most, amikor az első magáncég, a Space X embereket küldött az űrbe. Még egy hónapja sincs, hogy kilőtték a Crew Dragon űrhajót, fedélzetén Bob Behnken és Doug Hurley amerikai asztronautákkal.

Néhány hete olvashatjuk azokat a híreket, melyek mind megemlítik, hogy „történelmi pillanat zajlott a világ szeme előtt.” Igen, a SpaceX magánvállalatról van szó, mely a világ első cége, mely embert juttatott a világűrbe.

Vajon az űrutazás csak a XX-XXI. században vált lehetségessé? Az ókori India számos helyen beszél a különleges repülő járművekről, a vimanákról. Az ősi úrhajókat a buddhista és dzsain szövegekben is említik.

vimana_indiai_urhajo.JPG


Űrhajózás évezredekkel ezelőtt?

Az indiai védikus irodalomban olyan számos leírás található, mely évezredekkel ezelőtti űrhajózásról számol be. Ezek az űrhajók olyan repülőgépek, amelyeket általában vimanáknak neveznek. Két kategóriába sorolhatók:

  1. Repülőgépekre hasonlítók. Ezeket elsősorban azok a munkák írják le, amelyek építészeti jellegúek, vagy katonai ostrommotorokkal és egyéb mechanikai alkotásokkal foglalkoznak.
  2. Nem gépi struktúrák, amelyek titokzatos módon repülnek. Olyan ókori művek foglalkoznak velük, mint az Rigvéda, a Mahábhárata, a Rámájana és a Puránák.

A stilizált képek képzőművészeti alkotásokban, domborműveken, oszlopokon, templomfalak szobordíszítésein is fennmaradtak.

Vimana, az űrhajók őse

Dr. Roberto Pinotti szociológus, újságíró és repülőgép-szakértő szerint érdemes részletesen megvizsgálják a hindu szövegeket, ahelyett, hogy ismeretlenül elutasítanánk azokat. Az űrhajózás évezredekkel ezelőtt nem csupán egy hagyomány vagy puszta mítosz:

„Az ilyen tanulmányok és vizsgálatok jelentősége sokkolónak bizonyulhat a mai ember számára, mert a mitológián túlmutató repülő eszközök létezése csak egy elfeledett felsőbb civilizációval magyarázható.”

A Mahaviracharitában a következőt olvashatjuk:

„Egy égi szekér, a Pushpaka, megannyi embert szállított Ayodhya városába. Az ég fantasztikus repülő masinákkal volt tele.”

Az ősi szanszkrit epikákban a vimana repülő szekér, vagyis űrhajó volt. Katonai célokra használt vimanákról is vannak feljegyzések:

„az a légi és kiváló vimana, ami mindenhova megy, az égen ragyogó felhőre emlékeztető szekér…”

„Elképzelhetetlen és leírhatatlan volt. Valóban néha látszott, és néha nem.”

A Rigvéda is említi az ősi űrhajó különféle formáit

A Rigvéda, az emberi faj legrégebbi dokumentuma a következő közlekedési módokra utal:

  • Jalayan − a levegőben és a vízben való működésre tervezett jármű. (6.58.3.)
  • Kaara − olyan jármű, amely a talajon és a vízen is működik. (9.14.1.)
  • Tritala − három emeletből álló jármű. (3.14.1 )
  • Trichakra Ratha − háromkerekű jármű, amelyet a levegőben való működésre terveztek. (4.36.1.)
  • Vaayu Ratha − gáz- vagy szélmotoros szekér. (5.41.6.)

vimana_indiai_urlepulo.JPG

Kardama Muni híres „űrhajós” története

A Bhágavata Purána részletesen beszél Kardama Muniról, a híres jógiról és nagy tudású bölcsről. A következő történet csupán egy kis epizód. Láthatjuk, milyen hatást gyakorolt egy gyönyörű nő egy vimana pilótájára. Akkor hangzik el, amikor a bölcs Kardama Muni leírja jövendő feleségének, Devahutinak a szépségét:

„ Visvavasu, a nagy Gandharva, elméje megzavarodott, és szinte kizuhant a repülőgépéből, mikor látta, hogy a gyönyörű lány a palota tetején egy labdával játszik.”

Hogyan működhetett az ősi űrrepülő

Az ősi űrrepülő technológiai csoda számunkra, működéséről csak annyit tudunk, hogy mantrákkal irányították, vagy ma már ismeretlen anyaggal működtek. Máshol pedig megemlíti a védikus irodalom, hogy a vimanák hajtóereje a szél és napenergia kombinációja volt.

Figyelemre méltó az amerikai Henry S. Olcott ezredes véleménye:

„A hinduk a régmúlt időkben képesek voltak a levegőben navigálni, sőt harcolni is. Mint megannyi háborús sas küzdöttek a felhők feletti uralomért. Ahhoz, hogy ilyen tökéletesek legyenek a repülés terén, ismerniük kellett más, ehhez kapcsolódó képességeket és tudományokat is. A légrétegek és áramlatok légkörét, a relatív hőmérséklet és páratartalom adatait vagy a különböző gázok sűrűségét és fajsúlyát.”

Összegzés

A nyelv is sok mindent elárul a régi korokról. A szanszkrit vimana szó repülő jelentésű, a vimanena fordítása „a repülőmben”. Úgy tűnik, hogy ilyenkor kis égi magánjárműre utal. A szanszkrit „vaima-nikan" pedig azt jelenti, „a vimanán utazók”.

A vimanákat, az ősi űrrepülőket gyakran említik az olyan történelemkönyvnek is beillő szent írásokban, mint a Puránák. Csupán a Mahábhárata eposzban 41 helyen esik szó repülő vimanákról. Nyilvánvalóan ugyanolyan népszerűek voltak a régi védikus kultúrában, mint a mai repülőgépek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://platon.blog.hu/api/trackback/id/tr4115811400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Platon

Spirituális előadások

süti beállítások módosítása