Jön a Húsmentes hétfő
Paul McCartney, a Húsmentes hétfő mozgatórugója

Paul McCartney a XX. század egyik zenei etalonja. A Beatles tagjaként kora legkreatívabb és legzseniálisabb basszusgitárosa lett. Emellett a vegetarianizmus és az erőszakmentesség nagy szószólója mind a mai napig. 

Sokat olvashatunk arról, hogy a fenntartható fejlődés egyik előfeltétele az ipari állattartás és vágóhidak nélküli világ. Akkor az élelmiszer-előállítás nem pusztítaná el az erdőket, szennyezné a folyókat és az óceánokat. Nem súlyosbítaná az éghajlatváltozást, és nem járulna hozzá a vadon élő állatok populációinak kihalásához.

A McCartney házaspár az erőszakmentességet követte

A McCartney házaspár vegetáriánus életmód híve, és az állati jogok harcosa volt. 1991-ben vegetáriánus ételeivel Linda saját vállalkozást kezdett, s haláláig sikeresen folytatta. Paul és Linda McCartney így írt a kezdetekről:

„Jó néhány éve abbahagytuk a húsevést. Egy vasárnapi ebéd során történt, hogy kitekintettünk a konyhai ablakon, amikor megláttuk a fiatal bárányainkat boldogan játszadozni a mezőn. Azután lepillantottunk tányérjainkra, és hirtelen megértettük, hogy mi egy állat lábát esszük, aki nemrég még játszott a mezőn. Megnéztük mindegyiket, és azt mondtuk: Várj egy percet, mi szeretjük ezeket a bárányokat – olyan barátságos teremtmények. Akkor miért esszük meg őket? Ez volt az utolsó alkalom, amikor még ezt tettük.” 


Híres idézetek Paul McCartney-tólHíres emberek szava nagyobb jelentőséggel bír, így szívesen idézzük Paul McCartney mondatait. Hozzá kell tenni, hogy II. Erzsébettől lovagi rangot kapott, így pontos neve: Sir Paul McCartney. 

„Ha a vágóhidaknak üvegfalai lennének, minden ember vegetáriánus lenne.” 

„Az állatok a barátaink. Ne edd meg őket!” 

„Aki meg akarja óvni a Földet, mindenképpen abba kell, hogy hagyja a húsevést.” 

„Törődnünk kell a klímaváltozással, mert ha nem, gyerekeinkre és az ő gyerekeikre súlyos problémát hagyunk örökül. Hiba lenne figyelmen kívül hagyni a tudósok aggodalmát.”
 
A Húsmentes hétfő egyik szóvivője Paul McCartney volt A hús nélküli hétfő mozgalmat 2003-ban alapította Sid Lerner marketingszakértő. Az „Egészséges hétfő” kezdeményezés része, mely arra buzdítja az amerikaiakat, hogy minden hét elején egészségesebb döntéseket hozzanak. Ma már több ország is csatlakozott ehhez a indítványhoz.

McCartney szerint a hét eleje a legjobb időpont erre. Egyrészt azért mert a hétvégén többnyire sokat eszünk. Másrészt jó kezdés a hét első napja, ami rendszert vihet az életünkbe. Aki emellett hithű katolikus, akkor ezt a „lemondást” kiegészítheti a pénteki böjttel. „Egy nap bűnbánat és emlékezés Jézusra, egy nap pedig a Földanyának és saját egészségünknek” – mondta McCartney.

paul_mccartney_idezet.jpg

Sir Paul McCartney büszke a lányára. Stella McCartney angol divattervező, aki nem használ bőrt vagy szőrmét. Híres vegán luxustáskáinak anyaga sem bőr. Ismeri azokat a riasztó tényeket, melyek az állattenyésztés okozta káros környezeti hatásokról számolnak be. 

Húsmentes hétfő Magyarországon

2012. október elseje volt a vegetáriánus világnap 35. évfordulója, egyben a hazai Húsmentes hétfő mozgalmának elindítása. Azóta is jelennek meg a témával kapcsolatos felhívások és cikkek. Érdemes meggondolni: heti egy húsmentes nap évente legalább 104 kg-mal csökkenti szén-dioxid-kibocsátásunkat!

Ha valakit érdekel az egészsége, feltétlenül nézzen utána azoknak az adatoknak, melyek a húsevés elhagyására ösztönöznek. Szív és érrendszeri panaszokat, daganatos megbetegedéseket is okozhat a helytelen táplálkozás. Már heti egy húsmentes nap is sokat jelentene a saját és a más élőlények érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://platon.blog.hu/api/trackback/id/tr7615746272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Platon

Spirituális előadások

süti beállítások módosítása