Mindennapi élet statisztikájával sokkol a művész
Chris Jordan az absztrakt látványképeivel nem csak láttat, de ébreszt is

Chris Jordan kivételes látásmóddal rendelkező művész. Olyan látványképeket készít, melyek értelmet adnak az absztrakt statisztikáknak. Ha belegondolunk ezek valós tartalmába, mindennapi életünk adatai sokkolnak bennünket. Jó esetben pedig életmódváltást idéznek elő.

mandala_szemetbol.jpgEz a mandala-kép 9 960 postai rendelési katalógust ábrázol, amely megegyezik az Egyesült Államokban három másodpercenként kinyomtatott, szállított, kézbesített és kidobott levélszemét-darabszám átlagos számával.

Chris Jordan digitális trükkök segítségével fantasztikus fotósorozatokat készít. A globális fogyasztás adatai talán rádöbbentenek egyeseket, hogyan bánunk környezetünkkel. Messziről nézve modern képek, festménymásolatok vagy éppen egy mandala. Azonban kinagyítva az apró részletek megmutatják, hogy a „kép” különféle hulladékból összeállított több ezer fénykép és a digitális technika eredménye.

Képzőművészet környezetvédő aktivistaként

Jordan korábban vállalati ügyvéd volt, környezetvédő aktivista és fotós. Ma e két utóbbi tevékenységre koncentrál, művészete egyfajta harc a fogyasztói társadalom ellen. Chris Jordan tehetséges művész és erőteljes szónok is. Úgy véli, hogy nemzedékünk elveszítette a felháborodás, a harag és a bánat érzését. Fásultan közlünk statisztikákat a különféle környezetpusztító hatásokról, melyet elsősorban az önzés, a mohóság és profitéhség hív életre. Munkája felhívja a figyelmet arra a viselkedésre, amelyet tudatlanul kollektív szinten folytatunk.

Statisztikák számai képekben

Statisztikákkal bombáznak bennünket minden nap. A számok Chris Jordan különleges látásmódjában elevenednek meg. Például 40 millió papírpoharat rendeztek tornyokba, amelyek magasabbak voltak, mint a Szabadság-szobor. Ez képviseli az amerikaiak által naponta használt italpoharak számát. Kétszázezer cigaretta-csomag alkotta egy cigarettázó csontváz képet, amely azt mutatja meg, hogy félévente hány amerikai hal meg a dohányzás miatt. Ne felejtsük el: bár saját hazájának statisztikáját használta, ezek nemcsak egy bizonyos országra jellemző adatok.

„Együttesen okozzuk áttekinthetetlen és tarthatatlan cselekedeteink következményeit, de minden névtelenül folyik, és senki sem vállal felelősséget a következményekért. Attól tartok, hogy ebben a folyamatban helyrehozhatatlan kárt teszünk a bolygónkkal és egyénekként is kárt szenvedünk.”

Chris Jordan üzenete

Chris Jordan egyetemi oktató, a művészet alapjait tanítja, de nekünk mást is:

„Próbálom ezeket a számokat egy vizuális nyelven kifejezni, amely erősebb a szavaknál, így talán számíthatunk valamiféle megértésre.”

„Az egyik legnagyobb probléma, amivel szembetaláljuk magunkat, hogy a környezetpusztítás nem egyetlen, iszonyú mennyiségben fogyasztó, démonikus, gonosz lény miatt zajlik. Azért történhet meg, mert minden egyes ember kis károkat okoz. Ha magunkba nézünk, mindez nem is tűnik olyan rossznak. Azonban meg kell értenünk, hogy mi magunk is részei vagyunk azoknak a felhalmozódott következményeknek, melyek a több százmillió vásárló döntéseiből keletkeztek. Kemény dolog kollektív tetteink szörnyűségének látványa.”

„Úgy gondolom, hogy érdemes ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, és hagyni, hogy azok személyesen nekünk is fontosak legyenek. (…) Mint egy újfajta globális közösség polgárait bátor egyéni és kollektív fellépéshez segíthetnek. Ez a remény motiválja továbbra is a munkámat.”

Chris Jordan több szinten munkálkodott. A Számok I. amerikai adatokat dolgozott fel, a „Numbers II” futtatása már a globális léptékű jelenségeket vizsgálta meg. Az első sorozathoz hasonlóan minden kép egy bizonyos mennyiséget ábrázol: például a világ óceánjaiból kifogott tonhal számát. A halott albatrosz fiókáról készült híres fotója is számtalan helyen megjelent. A madár műanyag hulladékkal teli gyomra megdöbbentő látvány.

Kép a képben − szembesít a kemény igazsággal

kutya_macska_galler.jpg

A kép tízezer kutya- és macskagallért ábrázol, ami megegyezik az Egyesült Államokban
minden nap elpusztított nemkívánatos kutyák és macskák átlagos számával!

botticelli.jpg
Botticelli: Vénusz születése. A híres kép átértelmezve 240 ezer műanyag zacskóból áll, ennyit használnak el a világon minden tizedik másodpercben!

Összefoglalás

Chris Jordan művészete és egyedi látásmódja a környezetvédelem egy új ága. Felhívja a figyelmet az oktalan pazarlásra, ami nem egy fenntartható társadalmat szolgál. Nagy formátumú alkotásokat készít az amerikai fogyasztásról és hulladékról szóló statisztikák alapján. Természetesen nem csak az amerikaiaknak, mindenkinek szól, aki kicsit is törődik a környezetével. Alkotásainak jó néhány statisztikája globális léptékű, nem csupán amerikai adat.

Számos képe kisméretű tárgyakból áll, amelyek nagyobb képeket hoznak létre, hasonlóan ahhoz, ahogyan az egyes statisztikák kombinálhatók a különféle trendekkel. Az adatok realitását egyetemes vizuális nyelvvé alakítja, amely nem csak látható, de ébresztő hatású is.

A bejegyzés trackback címe:

https://platon.blog.hu/api/trackback/id/tr6415730846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Platon

Spirituális előadások

süti beállítások módosítása