Magas vagy alacsony az érzelmi intelligenciád?
Mutatjuk, mi kell a boldogsághoz

Már józan ésszel arra gondolhatunk, hogy a magas érzelmi intelligencia fontosabb, mint a kiemelkedő értelmi intelligencia. Alacsony érzelmi intelligencia esetén az egyén nem képes helyesen értelmezni a saját és mások érzelmeit.

alacsony_erzelmi_intelligencia_magas_erzelmi_intelligencia.JPG

Az a személy, aki a magas érzelmi intelligencia révén ezeket az információkat pontosan használja gondolkodása és viselkedése irányításakor, harmóniát teremt önmagában és környezetében egyaránt. Vajon elég-e az intellektuális és érzelmi képesség a boldogsághoz?

Az IQ egy bizonyos tudás szint, az az értelmi kapacitás, mely meghatározza a gondolkodást, és ötleteket, kreativitást biztosít. Az EQ az a képesség, mely saját érzelmeinket és a másokkal fenntartott kapcsolatokat kezeli. Vajon melyik fontosabb, és elegendőek-e? Nézzük, mit mondanak a szakemberek.

Az alacsony érzelmi intelligencia jellemzői

Az alacsony érzelmi intelligencia esetében az egyén nem képes sem önmaga, sem a környezete érzelmi reakcióit helyesen felmérni. Ennek következtében döntéseit a pillanatnyi hangulat határozza meg. Ma már a hatékony együttműködés elengedhetetlen mind a családban, mind a munkahelyen. A magas érzelmi intelligencia készsége alapvető fontosságú a siker szempontjából.

Az érzelmi intelligencia hatásai

Csapatjátékos. Megbízható. Felelős. Ezek a kifejezések az önéletrajzi jelentkezések kulcsszavai. Egyben arra is vonatkoznak, hogy a sikeres munkavállaló felismeri és szabályozza saját érzéseit, és mások érzelmeire megfelelően reagál.

Az érzelmi intelligencia az a belső és interperszonális készségkészlet, mely az egész világon felkeltette az üzleti élet vezetőinek figyelmét. Valójában a Világgazdasági Fórum azt jósolta, hogy az érzelmi intelligencia 2020-ra a munkaadók által leginkább áhított tulajdonságok közé tartozik majd.

Az érzelmi intelligencia legfontosabb része

Daniel Goleman, az érzelmi intelligencia népszerűsítését segítő amerikai pszichológus szerint az EQ öt kulcsfontosságú elemből áll:

  • Önismeret
  • Önfegyelmezés
  • Motiváció
  • Empátia
  • Szociális készségek

Golemannak köszönhetően ma már az oktatók elismerik, hogy az érzelmi intelligencia ugyanolyan fontos a tanuláshoz, mint az intellektuális bátorság vagy az IQ. Ennek eredményeként a világon több tízezer iskola építi be tantervébe az érzelmi intelligencia fejlesztésére irányuló kurzusokat.

Az érzelmi intelligencia növelésének módja

Az érzelmi intelligencia gyakorolható és fejleszthető. Alapja a mások iránti együttérzés, a másikra való odafigyelés.

Fontos a pontos fogalmazáskészség, mert sok esetben egy félreértés csupán a pontatlan kommunikációs stílus miatt alakul ki. Aki igényli, és jól veszi az építő kritikát, aki bátorít és bíztat másokat, annak biztosan gyarapodik az érzelmi intelligencia szintje.

Az üzleti vezetők és a pszichológusok egyetértenek abban is, hogy az érzelmi tudatosság folyamatos gyakorlás és szigorú önellenőrzés révén szerezhető meg.

A konfliktusokra való helyes reagálás is megtanulható, adott esetben a hallgatás is jól jöhet.

Aki motivált bizonyos témakörben, az meg fogja keresni a helyes megoldást és a pozitív hozzáállást.

A pozitív életszemlélet az érzelmi intelligenciával legjobban összehangolt érték: az érzelmi intelligencia terméke, és a fejlődés kulcsfontosságú eleme.

Az érzelmi intelligencia fejlődése

Számtalan vizsgálat készült már el az érzelmi intelligencia vizsgálatával kapcsolatban. Kimutatták, hogy az érzelmi intelligencia felnőttkori életünk során virágzik, és kb. 60 éves korban tetőzik.

Ez más szavakkal azt jelenti, hogy a fiatalon inkább magunkkal vagyunk elfoglalva, lekötnek a problémáink. Kell egyfajta élettapasztalat, bölcsesség, hogy jobban odafigyeljünk másokra. Itt azonban felmerül egy újabb kérdés: mi a valódi együttérzés?

A kutatók egyik széleskörű felmérése azt a meglepő eredményt mutatta, hogy sok esetben még a kiemelkedően jó IQ-val és EQ-val rendelkező alanyok is saját kis életük keretein belül maradnak. Hiányzott a távlati gondolkodás és együttérzés.

Bár az érzelmi intelligencia terén magas pontot szerzett résztvevők olyan fogalmakat tartott fontosnak, mint pl. az őszinteség, megbízhatóság, a környezetvédelem a lista végén volt!

Életünk során elengedhetetlen a mások megértésének képessége. A kérdés inkább az: Miben értünk egyet? A másik téves elképzeléseit támogatjuk, arra hangolódunk rá? Itt lép a képbe az SQ, a spirituális intelligencia.

A spirituális intelligencia fogalma

A spirituális intelligencia fogalmát 1997-ben Danah Zohar pszichológus fogalmazta meg először. Ez a koncepció vitathatatlanul új a pszichológia világában. Zohar vizsgálatai vallástól függetlenek, tanulmányai arra vonatkoztak, milyen az ember képessége az élet értelmezésével kapcsolatban.

 

erzelmi_intellingencia_vs_spiritualis_intelligencia.JPG

 

Megmagyarázta, hogy egy magas SQ-val rendelkező személy elkötelezett vezetővé válhat, aki képes felelősséget vállalni másokért. Sőt egy fokozott lelki minőségben magasabb szintű látásmódot és örök értékeket képes adni másoknak.

Akik spirituális intelligenciával rendelkeznek, képesek egységben látni a sokféleséget. Erőszakmentesen élnek a kommunikáció és a táplálkozás terén is. A lelki intelligencia képes az emberi intelligencia szerkezetében feltárni az örök, lelki vonásokat.

A lelki intelligencia képes arra is, hogy bölcsebbé tegyen bennünket, hogy az ember igazabb legyen, tökéletesebb és hatékonyabb. Röviden: az illúzió világa helyett a valós valóságot adja, és az élet nemes irányításával boldogsághoz vezet.

Az érzelmi és értelmi intelligencia révén „megismerjük” önmagunkat, azt a személyt, aki ebben a földi életben valamilyen körülmény között, adott külső és belső tulajdonsággal él. A lelki intelligencia által pedig „felismerjük”, hogy valójában kik vagyunk. A spirituális intelligencia teszi lehetővé azt is, hogy ezzel a tudatossággal éljünk.

Spirituális intelligenciával kapcsolatos idézetek
Dr. Stephen Covey, nemzetközileg elismert vezetési szaktekintély, aki számos könyvet írt már a témában. Szerinte

„a spirituális intelligencia valódi jelentéstartalommal, céllal és feddhetetlenséggel kapcsolódik a választott értékrendszerhez és a hiteles forráshoz.”

 

„Valójában a lelki intelligencia attól az állhatatosságtól és türelemtől függ, amellyel átadjuk magunkat az igazságnak” − írta Thomas Merton.

 

Összefoglalás

Az emberek nagy részét külső tényezők inspirálják, meg akarnak felelni a „terndinek”, a környezet stílusához igazodnak. Míg a fejlett spirituális intelligenciával rendelkezők felfedezik, hogy a legmélyebb motivációk belső jellegűek.

erzelmi_intellingencia_vs_spiritualis_intelligencia2.jpg

Ha az IQ a „Mit gondolok?”, az EQ a „Mit érzek?” kérdésre felel, akkor az SQ a legfontosabb témában keresi a választ: Ki vagyok én? Mi a feladatom az életben? Az értelmi, és az érzelmi, intelligencia mellett fontos szerepe van a spirituális intelligenciának.

A tudósok azt tapasztalták, hogy ez utóbbi messze megelőzi az észbeli képességek fontosságát. Míg az érzelmi intelligencia elengedhetetlen feltétele a felnőttkori boldogulásnak, az spirituális intelligencia a boldogságra való képességet segíti elő.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://platon.blog.hu/api/trackback/id/tr215653330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Platon

Spirituális előadások

süti beállítások módosítása