Ősi módszerek a depresszió ellen
A harvardi kutatás szerint a jóga hatékony a depresszió elleni küzdelemben

Több tanulmány foglalkozott már azzal, mit lehet tenni a depresszió ellen, ha valaki nem gyógyszerekben gondolkodik. Orvosok, tudósok éveket szenteltek a jóga és a depresszió elleni kapcsolatának vizsgálatára. Mutatjuk, mire jutottak.

A legújabb harvardi kutatók tanulmányai is azt sugallják, hogy a jóga csökkenti a stressz hatását, segít a szorongás és depresszió esetén.

„Az elme zavartalan nyugalmát úgy éred el, ha ápolod a barátságot az örömteli emberekkel, az együttérzést a boldogtalanokkal, erősíted az erény iránti vágyat és a gonoszok iránti közömbösséget”

– tanácsolja nekünk Jóga szútrák c. munkájában Patanjali, az óind bölcs, a tradicionális jóga mestere.

depresszio_ellen.JPG

Mi a depresszió?

A depresszió az egyik vezető betegség, amely szinte minden korosztályt érint. Nem puszta szomorúság. Befolyásolja az ember érzéseit, gondolatait, a viselkedését. A depresszió mentális betegség, ezért az elme ellenőrzése fontos lépés a kezelésben.

A tünetek közé tartozik a reménytelenség, a motiváció hiánya és a normális tevékenységek iránti közömbösség. A beteg sokszor még a családjával vagy a barátokkal töltött időt is lecsökkenti, nem érzi jól magát az emberek között.

A jóga hatása depresszió esetén

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja agyunkat és életünket. A jóga nem mesterséges ön-nyugtató technika, amely csak ideiglenesen hat, hanem alapos testi szellemi kondicionáló. Hasonló a meditációhoz, mely a tudatos testmozgással kombinálva javítja az energiaáramlást. Ha pedig valaki a jóga spirituális oldalát is megérti és gyakorolja, hatékonyan felveszi a harcot a depresszió ellen. Az ászanákat az egészséges test és az összpontosított tudat megteremtése érdekében gyakoroljuk. Ami pedig ennél is több, azt a jóga filozófiája mondja el.

Jóga a stressz és a szorongás csökkentésére

A jóga növeli a pulzusszám variabilitását (HRV), vagy a szívverések közötti időbeli változást. A magas szívfrekvencia-variabilitás (Heart Rate Variability – HRV) azt jelenti, hogy a test alkalmasabbá válik az önellenőrzésre vagy az alkalmazkodásra, különösen stresszes helyzetben.

Mivel a jóga lehetővé teszi az elme szabályozását, a probléma gyökeréig hatol. A jóga pozitívan befolyásolja a pulzusszámot, növeli a fájdalommal szembeni tűrőképességet. alacsonyabb vérnyomást okoz, könnyebbé teszi a légzést. A légzőgyakorlatok már önmagukban is hatékonyan csökkentik a depressziós tüneteket. Az ellenőrzött, koncentrált mozgások szintén elősegítik a test-elme kapcsolat megerősítését.

Bizonyított kísérletek a depresszió ellen

Amerikai szakemberek 23 férfi veterán részvételével érdekes kísérletet folytattak. A komoly depressziótól szenvedő egykori katonák 2 hónapig naponta jógafoglalkozásokon vettek részt. A fizikai gyakorlatok mellett, a meditációra és a légzőgyakorlatok kombinációjára összpontosítottak.

depresszio_ellen_iyengar_idezet.jpg

A depressziós szintet négy időpontban értékelték: a vizsgálat kezdetekor, a 3. és 8. héten, valamint a jóga ülésszakok befejezését követő 1 hét múlva. 8 hét után a kutatók azt találták, hogy a kontroll csoporthoz viszonyítva is a jógázók betegsége jelentős csökkenést mutatott. Ráadásul a résztvevők élvezték a gyakorlatot, a tízes skála 9,4-es átlagot adott.

Stefan G. Hofmann, a bostoni egyetem doktora, és munkatársai 17 tanulmányból végeztek meta-elemzést. Azt vizsgálták, hogyan kerekedik felül a hatha jóga a depresszión. A kezelés hatékonysága pozitív kapcsolatban állt a teljes óraszámmal. Itt is bebizonyosodott a jóga kedvező hatása. A hatha jóga ígéretes módszer a szorongás kezelésére – írták a szerzők.

Dr. Mason Turner szerint a jógaterápia „egy hatékony módszer a depresszió kezelésében”. A meditáció és a fizikai mozgás kombinációja két fontos elem a depresszió enyhítésekor. A meditáció ugyanis segíti az embert, hogy átélje a jelen pillanatot.


Holland eredmények

Nina Vollbehr holland kutató és kollégái olyan felnőtteket vizsgáltak, akik átlagosan 11 évig depresszióban éltek. Minden résztvevőnek részt kellett vennie egy jóga programban, amely 9 héten keresztül heti 2,5 órás foglalkozást jelentett.

A depresszió, a szorongás, a stressz szintjét a vizsgálat előtt és után, valamint 4 hónappal később is értékelték. A kutatók örömmel tapasztalták, hogy a jóga segít a depresszió ellen, sőt a jó eredmény a program befejezése után 4 hónappal is változatlanul megmaradt.

Összefoglalás

A jóga segítségével belső változás lehetséges. A jógik évszázadok óta arra figyelmeztetnek minket, hogy a belső harmónia megteremtése és fenntartása komoly munka. A jógát gyakorló úrrá lesz gondolatain, és fölülkerekedik a felszínes problémákon. Hogyan? Őszentsége, a Dalai Láma így fogalmazta meg:

„A legnagyobb belső nyugalom a szeretet és együttérzés kibontakozásának köszönhető.”

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a pozitív eredményt nem kizárólag az ászanák végzése okozza. A jóga egy életforma, melyhez szorosan hozzátartozik az elme szabályozása. Ezt segítik a különféle jógapózok, a légzőgyakorlatok és a meditáció. A jóga abban is segít, hogy megértsük, kik vagyunk. Az önmegvalósítás révén önmagunkkal és a körülöttünk lévő világgal összhangba kerülünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://platon.blog.hu/api/trackback/id/tr4115714172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Platon

Spirituális előadások

süti beállítások módosítása